Wil jij graag weten hoe deze gigantische prehistorische haai ooit is ontstaan? Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van deze haai? Lees dan deze blog.
De Megalodonkwam voor het eerst rond het Vroeg-Mioceen voor. Hij evolueerde uit Makreelhaaien die tijdens het Eoceen waren ontstaan. De eerste voorouder van de Reuzenhaai was de Carcharocles Auriculatus, deze haai was kleiner en leefde rond het Eoceen tijdperk. We vertellen je hier in deze blog graag meer over.
Leefperiode van de Megalodon
De Megalodon leefde tijdens het Mioceen en Plioceen tijdperk. Dit betekent dat de Megalodon tussen 23 miljoen jaar geleden en 2,6 miljoen jaar geleden in de oceanen voorkwam. Vermoedelijk is hij uitgestorven doordat de wateren van de oceanen richting het Pleistoceen steeds kouder werden, de periode van de ijstijd.
Vermoedelijk heeft het verdwijnen van voedsel voor de Megalodon, ook bijgedragen aan het uitsterven van de Megalodon. Wil jij alles weten over de leefperiode en het uitsterven van de Megalodon, lees dan onze pagina over: De historie van de Megalodon.
De geografische verspreiding van de Megalodon
De tanden van de Megalodon worden bijna overal ter wereld gevonden. Dit geeft ons het idee dat de Megalodon in bijna alle zeeën voorkwam, waar de zeeën warm genoeg waren.
Zo kwam ook in Nederland de Megalodon voor. Dit was in een tijd dat Nederland nog bijna volledig onder water stond, zo geschat rond het Mioceen en Plioceen tijdperk. In deze toen nog ondiepe zee leefde de Megalodon samen met andere grote haaien, zoals bijvoorbeeld: de Reuzenhaai en de Makreelhaai.
De leefwijze van de Megalodon
De tanden van de Megalodon lijken heel erg veel op de tanden van de witte haai. Vermoedelijk leefde de Megalodon op dezelfde wijze als huidige witte haaien, die enkel verre verwanten zijn, als groot roofdier in de oceanen. Bij een onderzoek naar fossiele walvisbotten zijn grote tandafdrukken gevonden, hieruit blijkt dat de Megalodon walvissen op het menu had staan. Vermoedelijk at hij alles dat hij tegenkwam.
Voortplanting van de Megalodon
Zoals meerdere haaiensoorten onder andere de Stierhaai brachten de Megalodons hun jongen ter wereld aan kustlijnen, waaronder bijvoorbeeld: beschermde baaien. Deze locaties gaven de jonge haaien een grote voedselbron en een veilige omgeving om in groot te worden.
Deze was ver weg van grote roofdieren die roofde in de grote open oceanen. Wetenschappers hebben broedplekken van de Megalodon onder andere ontdekt in Maryland, de Canarische Eilanden Florida en Panama. De Megalodons waren in een zeer vroeg stadium, het embryo-stadium, al enorm vraatzuchtig en aten hierbij ook zonder moeite hun broertjes en zusjes al op in de baarmoeder.
Heb je nou altijd al eens zo'n oeroude tand willen hebben? Kijk dan gerust eens in ons assortiment van tandenvan de Megalodon.