Terug

Hoe zag de Megalodon eruit?

Hoe zag de Megalodon eruit?

Wat we weten van de Megalodon is dat dit de grootste haaiensoort is die ooit in onze oceanen heeft rondgezwommen. Dit is de haai uit nachtmerries, een ongelofelijk angstaanjagende reus uit de blauwe diepte die ons tot op de dag van vandaag nog steeds blijft fascineren.

Ondanks dat de Megalodon volledig is uitgestorven vinden we tot op de dag van vandaag nog steeds fossielen resten van deze gigantische reus. Deze overblijfselen geven ons een perfect idee over hoe de Megalodon er uit heeft moeten zien. Maar weten we dit al? Laten we hier samen eens naar gaan kijken in deze blog.

Wat weten we van de Megalodon?

We weten dat de Megalodon, ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam Otodus Megalodon ongeveer 23 tot 3,6 miljoen jaar geleden leefde. Dit is ongeveer geweest tussen het Mioceen en ook het Plioceen tijdperk. De Megalodon wordt vaker vergeleken met de huidige witte haai, wat we vergeten is dat de Megalodon vele malen groter en ook sterker is geweest dan de witte haai.  We kunnen slechts enkel te weten komen over de Megalodon dankzij zijn tanden en ook de enige overgebleven ruggenwervel van deze haaiensoort. De rest van alle wervels en kraakbeen is natuurlijk al lang vergaan. Er worden dus geen volledige skeletten gevonden, omdat de Megalodon voornamelijk bestond uit kraakbeen. Dit bot type overleeft de tand des tijds niet en vergaat in de regel vrij snel. Toch hebben onze wetenschappers een fantastische studie losgelaten op de botten die we wel konden vinden. Hierdoor hebben ze toch een goed beeld kunnen schetsen van de grootte, de vorm en ook het uiterlijk.

Grootte en gewicht

Wat is het meest indrukwekkende aan de Megalodon? Dit is het gigantische formaat. Deze haai werd namelijk geschat op een lengte van 15 tot wel 18 meter, dat is dus echt gigantisch. Wat we ook weten is dat onderzoekers geloven dat de Megalodon zelfs 20 meter lang zou moeten zijn geweest. Wanneer we dit vergelijken met de grootst gemeten witte haai van 6 meter zien we echt een gigantisch verschil. De Megalodon moet net zo lang zijn geweest als de gemiddelde schoolbus of zelfs vrachtwagen. Daarnaast zou zijn gewicht ook nog eens variëren tussen de 40.000 kilo en de 70.000 kilo. Dit gewicht is te vergelijken met het gewicht van ongeveer tien volwassen olifanten. Dus deze haai is kortgezegd de grootste menace uit onze geschiedenis. Deze haai heeft zeker weten geen dieren boven zich gehad in de voedsel keten en mag zichzelf ook echt de apex predator noemen. Dit dier moet vrijwel niet te stoppen zijn geweest en heeft ook nog eens gigantisch veel moeten eten om zichzelf te kunnen onderhouden.

Gebit en kaakstructuur

Als we iets over de Megalodon weten is het wel zijn gebit. Deze zat vol met de iconische tanden waar we tot op de dag van vandaag ontzettend veel plezier van gehad hebben en nog steeds hebben. Het is niet voor niets dat de naam “Megalodon” letterlijk grote tand betekent. Dit is natuurlijk niet zonder reden en heeft de Megalodon puur te danken aan de giga tanden die tot wel 17 cm lang konden groeien. Dit is in de regel groter dan de hand van de gemiddelde volwassenen ter referentie.  De tanden herkennen we aan de driehoekige vorm met scherpe kartel randen. Deze waren ongelofelijk belangrijk voor het doorboren en ook het verscheuren van vlees.

De bijtkracht van de Megalodon mag dan ook zeker niet onderschat worden. Deze gigantische kaken waren ongelofelijk indrukwekkend. Wanneer we het hebben over de grootste bijtkracht in het dierenrijk denken we dat de Megalodon voor altijd bovenaan zal staan. Deze had namelijk een bijtkracht tussen de 108.000 en 182.000 newton lag. Dit zou ongeveer vijf keer zo sterk moeten zijn als dat van een huidige witte haai. Deze bijtkracht was ongelofelijk welkom bij de Megalodon en hielp deze door dikke vlees en ook botten van de prooi te kunnen bijten, denk hierbij aan prooien zoals de voorouders van: de walvissen, dolfijnen en ook vele andere grote prehistorische zeedieren.

Lichaamsvorm en vinnen

Het is natuurlijk overduidelijk dat er geen volledige skeletten van de Megalodon zijn gevonden, dit puur door de hoeveelheid kraakbeen aanwezig in de haaiensoort. Om de Megalodon te bestuderen, kunnen we deze het beste vergelijken met de lichaamsvorm van de moderne haai. Hier wordt dan voornamelijk gekeken naar de witte haai. We gaan er in deze dus vanuit dat de Megalodon een gestroomlijnde en ook torpedovormige lichaamsbouw had. Dit stelde de haai in staat om razendsnel door het water te kunnen bewegen. De gigantische rugvin, borstvinnen en ook staartvin waren ongelofelijk goed ontwikkeld om dit dier te kunnen ondersteunen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het dier krachtig en ook wendbaar kon zijn.  

Wat we weten van haaien, is die angstaanjagende rugvin wanneer een haai op je afzwemt door oppervlakkig water. Bedenk je nu een rugvin die misschien wel 5 of 6 keer zo groot is geweest. Combineer dit met een gespierde staart en je hebt een gigantische, angstaanjagende terminator op je dak zitten. De Megalodon moet een ware efficiënte zwemmer zijn geweest ondanks zijn omvang. We hebben natuurlijk geen exacte schattingen van de zwemsnelheid van de Megalodon maar we verwachten dat deze ontzettend snel kon zijn wanneer het zijn prooi volgde.

Kleur en huidtextuur

Wat de exacte kleur moet zijn geweest van de Megalodon kunnen we niet zeggen. Dit komt puur doordat de huid en ook de zachte weefsels van de dieren niet kunnen fossiliseren. We kijken daarvoor weer naar de witte haai. Deze hebben een contrastrijke kleurstelling van donkergrijs of blauwachtig aan de bovenkant en vooral wit aan de onderkant. Dit helpt de haai met de camouflage, het is natuurlijk vrijwel onmogelijk om het te doen, maar je zou eigenlijk eens een witte haai in zijn natuurlijke omgeving van verschillende hoeken moeten proberen te bekijken. Je ziet dat het dier dan een nagenoeg perfecte camouflage vertoont. Oprecht iets wat deze dieren met hun jachtvermogen absoluut niet nodig hebben. Ze zijn namelijk van bovenaf al ontzettend moeilijk te spotten op het donkerblauw van de diepte en wanneer je van onder kijkt ook ontzettend lastig te differentiëren van de lichte kleuren die de haai op zijn buik heeft maar ook die van de bovenste lagen van het water. We vermoeden dat de Megalodon een soortgelijke kleuring had.

Wanneer we kijken naar de texturen van de huid, verwachtte we dat de Megalodon ongeveer hetzelfde gehad moet hebben als de moderne haai, namelijk een huid bedekt met een kleine tandachtige structuur. Dit is een structuur die ook wel bekend staat als dermale dentikels. Deze structuren zouden de huid van de Megalodon een ruwe, schuurpapierachtige textuur hebben gegeven, wat hem hielp bij het verminderen van de waterweerstand en het efficiënter maken van zijn beweging door het water.

Ogen en zicht

De haai staat erom bekend een perfecte jager te zijn vanwege hun scherpe zintuigen. We verwachten namelijk dat de Megalodon grote ogen gehad moet hebben die vermoedelijk scherp geweest zijn en vooral te vergelijken zijn met de moderne haai. We weten dat haaien een reflecterende laag achter hun netvlies hebben, dit staat ook wel bekend als het tapetum lucidum, die hen helpt om in het donker te zien, zoals diep in de oceaan of in troebel water. Dit zou ook voor de Megalodon van groot belang zijn geweest, aangezien hij vermoedelijk jaagde in verschillende oceaandiepten.

Voedingsgewoonten en jachttechnieken

We weten dat de Megalodon een ware apex predator was van zijn tijd. Dit betekent in essentie dat de Megalodon boven aan de voedselketen gestaan moet hebben. Het dieet van de Megalodon bestond dan ook voornamelijk uit vele grote zeedieren, denk hierbij eens aan: walvissen, prehistorische versies van dolfijnen en ook andere grote vissen. Doordat de Megalodon zo’n gigantische kaken en ook tanden had, kon deze zich gemakkelijk voeden met gigantische prooien. De fossielen van walvissen vertonen in de regel altijd bijtsporen welke aan de Megalodon toegeschreven zouden kunnen worden. Wat hierbij opvalt is dat de Megalodon zich voornamelijk richtte op zacht vlees rondom de vinnen en ook de staarten van de walvis. Het doel zou dan zijn geweest om het dier snel te immobiliseren.

We verwachten dat de Megalodon mogelijk een actieve jager geweest moet zijn. De Megalodon zou namelijk zijn lichaamsgewicht aan voeding hebben moeten eten per dag om te kunnen blijven overleven. Wat ook over de Megalodon gezegd wordt is dat het een haai was die dezelfde jagers praktijken als de huidige witte haai zou moeten hebben gehad. De haai zou zijn brute kracht en ook snelheid gebruiken om aan te vallen. De haai zou overigens vanuit onder aanvallen en mogelijk ook zelfs botten breken bij de eerste beet.

Uiterlijk en mythen

Wij als mensen zien de Megalodon als een soort super haai, dit komt voornamelijk door de films en ook de populaire cultuur waarin eerlijk gezegd de haai aardig overdreven wordt. Kijk maar eens naar films zoals de Meg, hierin komt de Megalodon naar voren als een onstopbaar zeemonster, terwijl in de werkelijkheid deze haai niet onoverwinnelijk zou zijn geweest. Daarnaast zou zijn uiterlijk ook veel meer in lijn hebben gelegen met die van de moderne haai, maar dan vele malen groter.

Conclusie

Wij van Megalodontand.nl zijn dan ook gefascineerd door de Megalodon en zijn indrukwekkende kracht. Dit dier heerste voor zo ongelofelijk lang over onze oceanen en wordt ook nog eens vaak afgebeeld als een mythisch zeemonster. Gelukkig geeft de wetenschap ons een goed beeld van hoe de Megalodon er uit gezien moet hebben. Dankzij de enorme kracht van zijn kaken en de gestroomlijnde lichaamsvorm was de Megalodon de ware apex predator van de oceanen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »