Terug

Zwom de Megalodon in het oeroude Europa in de oceanen?

Zwom de Megalodon in het oeroude Europa in de oceanen?

Wie kent hem niet, de Megalodon. Een van de meest intrigerende, gigantische en angstaanjagende roofdieren uit onze prehistorie. De Megalodon, ook wel bekend als een ware apex predator.

Het is een haaiensoort welke de oceanen duizenden jaren domineerde en nu nog steeds voortleeft in de harten en gedachten van wetenschappers en verzamelaars. We gaan in deze blog samen eens verkennen of de Megalodon ook in onze Europese wateren heeft rondgezwommen.

Wat was de Megalodon?

Voordat we dieper in het verhaal duiken is het natuurlijk handig om te weten wat de Megalodon nou eigenlijk is. Natuurlijk hebben we hem hierboven al kort besproken en uitgelegd dat het een haaiensoort is, maar wist je ook dat dit de grootste haaiensoort en de zwaarste haaiensoort was? De Megalodon ook wel bekend door zijn wetenschappelijke naam Otodus megalodon, was een prehistorische haaiensoort die ongeveer 23 tot 3,6 miljoen jaar geleden, van het Oligoceen tot het Plioceen, leefde. Deze gigantische haai kon lengtes bereiken van wel 18 meter, een gewicht van 40 tot 60.000 kilo en had een bijt kracht die geschat wordt op ongeveer 40.000 psi

De tanden van de Megalodon waren bijzonder indrukwekkend, sommige konden wel 18 centimeter lang worden. Deze tanden zijn vaak het enige overblijfsel van de Megalodon die we vinden, omdat haaienskeletten voornamelijk uit kraakbeen bestaan, wat natuurlijk niet goed fossiliseert.

Megalodon in Europa

We weten dat de Megalodon in principe wereldwijd voorkwam, maar we zijn toch nieuwsgierig. Heeft deze monster soort ook rondgezwommen in ons Europa? Laten we daar eens naar kijken.

Fossiele vondsten

Wanneer we kijken naar de fossiele bewijzen zien we dat de Megalodon overal ter wereld voor kwam. Er zijn namelijk tanden en wonderbaarlijk ook ruggenwervels teruggevonden in zowel Noord- als Zuid-Amerika, Afrika, Australië en Azië. Maar hoe zit het eigenlijk met Europa?

Ook in Europa zijn Megalodon tanden gevonden op verschillende locaties, waaronder in Engeland, Duitsland, Frankrijk, België en zelfs Nederland. Deze vondsten tonen ons aan dat de Megalodon zich ook in de prehistorische wateren van Europa had genesteld, welke in die tijd een totaal ander landschap hadden dan nu. In de tijd van de Megalodon hadden we ook nog eens een warmer klimaat en een hogere zeespiegel. Dus als we eens gaan terugdenken was wat nu land is, vroeger water.

Archeologisch bewijs

Zo werd er bijvoorbeeld in de Noordzee een plek ontdekt waar, na veel duiken, ontzettend veel prehistorische dierenresten zijn gevonden. Een hele hoop van die vondsten waren Megalodon tanden. Dit getuigt nog maar eens van het feit dat de Megalodon ook echt hier geweest is.

Daarnaast laten de vondsten in de Mediterrane wateren ook zien dat de Megalodon zich vermoedelijk het liefst vervoerde door de warmere wateren, jagend op grote walvissoorten en andere zeedieren die zich hier bevonden.

Leven van de Megalodon

We weten dat de Megalodon behoorde tot de categorie apex-roofdieren, wat natuurlijk betekent dat ze aan de top stonden van de voedselketen en geen directe bron van voedsel vormde. De Megalodon zelf jaagde natuurlijk wel constant. Laten we eens kijken naar bijvoorbeeld het jachtgedrag.

Jachtgedrag

Zoals we net al vernoemd hebben waren de Megalodon apex-roofdieren. Ze hadden een dieet welke voornamelijk bestond uit de grotere en middelgrote zeedieren, denk hierbij aan walvissen, maar ook de prehistorische zeehonden en grote vissen. Het blijkt dat de zeeën van oud Europa ontzettend rijk zouden zijn geweest aan voedsel.

De Megalodon stond overigens ook bekend als een angstaanjagende jager, je kunt hun jachtmethode een beetje vergelijken met die van de huidige witte haai. Dit houdt in dat de Megalodon inging op een prooi en deze beet. Daarna zou de Megalodon de prooi flink van links naar rechts geschud hebben om stukken vlees van zijn prooi af te scheuren. Vermoedelijk ging hij eerst voor de vinnen van de prooi om daarna vanuit de onderzijde de genadeklap te kunnen toedienen.

De fascinatie voor Megalodon tanden

We weten dat de tanden van de Megalodon niet alleen dienen als belang voor wetenschappers, ze dienen namelijk ook als een fascinerend verzamelobject voor de liefhebbers van fossielen. Dit hebben ze te danken aan hun grootte, scherpte en ook het gewicht van de tand. Dit maakt ze een spectaculair aandenken aan de oertijd. Je zult dan ook zien dat veel musea die zich voornamelijk focussen op de oertijd graag Megalodon tanden tentoonstellen.

Conclusie

Wij van Megalodontand.nl laten de legende van de Megalodon graag voortleven door de verkoop van zijn tanden. We zijn in zekere zinnen ook ontzettend trots op het feit dat de Megalodon in onze vroegere wateren heeft rondgezwommen. De vondsten die zijn gedaan in Europa hebben ons, wetenschappers en menig verzamelaar een beeld gegeven van de verspreiding en het gedrag van deze monsterlijke haaiensoort. Het meest mooie van fossielen is dat hoe meer we er over de hele wereld vinden, hoe duidelijker het beeld van de vroegere tijd wordt.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »