Opalen behoren tot de meest betoverende en unieke edelstenen ter wereld, al kan dit misschien een persoonlijke opvatting zijn. Opalen staan namelijk bekend om hun fascinerende kleurenspellen.
Ze kunnen prachtige en ontzettend diepe kleurentonen, van blauw en groen tot een puur oranje en rood. Deze kleurverschijningen maken opalen tot een favoriet onder de verzamelaar zoals mijzelf, maar ook onder juwelen makers. Maar hoe wordt een opaal nou eigenlijk gevormd? Laten we daar samen eens dieper op in gaan.
Wat zijn opalen?
Laten we eerst eens ingaan op wat een opaal eigenlijk isvoordat we het gaan hebben over hoe ze gevormd worden. Opalen zijn gehydrateerde siliciumdioxide, wat betekent dat ze voornamelijk uit water en siliciumdioxide (SiO2) bestaan. Dit mineraal kan in amorf maar ook in kristallijn vorm voorkomen. Voor opalen is de amorfe vorm waarbij moleculen niet in een geordend patroon zijn gerangschikt belangrijk. Deze structuur is namelijk verantwoordelijk voor de unieke licht en kleuren spektakelsvan de opaal.
Hoe opalen echt gevormd worden
De vorming van opalen is een proces welke enkel plaatsvindt onder zeer specifieke omstandigheden. Het proces begint wanneer siliciumdioxide-rijk water door de aardkorst reist en in scheuren of tussen de lagen van gesteente terechtkomt. Dit kan gebeuren in verschillende omgevingen, zoals bijvoorbeeld: sedimentaire rotsen en rondom hete bronnen.
Stap 1: oplossing en transport
Regenwater neemt siliciumdioxide op vanuit de aarde en rotsen, waardoor een soort gelachtige mix ontstaat. Dit water beweegt dan uiteindelijk door scheurtjes en gaten in de grond.
Stap 2: gelvorming
Zodra het proces en de gel perfectzijn, zoals wanneer het water begint te verdampen of als er iets met de zuurtegraad verandert, begint siliciumdioxide te lekken uit de mix en vormt het een soort dikke, gelachtige substantie. Dit is uiteindelijk de basis van de opaal.
Stap 3: verharding
Dit kan vaak lang duren, in de meeste gevallen vaak miljoenen jaren. De gel oftewel de basis van de opaal verliest langzaam zijn water en verhardt tot een opaal. Omdat dit proces kan variëren in snelheid en vooral ook omstandigheden zien wij een diversiteit in de opalen groepzoals wij deze hedendaags kennen.
Opalen soorten
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten opalen Er zijn verschillende soorten opalen, elk met zijn unieke kenmerken en vormingsproces. De meest bekende soorten zijn:
Edel opalen
Edelopalen staan bekend om hun schitterende kleuren, welke ontstaan doordat licht weerkaatst op ontzettend kleine silica-bolletjes waar de opaal uit bestaat. Deze bolletjes hebben allemaal dezelfde grootte en liggen netjes op een rij, wat zorgt voor de mooie regenboogkleuren.
Vuuropalen
Vuuropalen zijn in de meeste gevallen transparant tot doorschijnend. De opalen variëren tussen de kleuren geel, oranje en rood. Deze opalen bevatten minder water dan de edelopaal en worden het meest gevonden of misschien zelfs alleen maar gevonden in vulkanische gebieden.
Gewone opalen
Gewone opalen, hebben geen vrijwel geen tot helemaal geen diversiteit aan kleurenen zijn vaak wit, grijs, bruin of zwart. Deze opalen worden veelal gebruikt als achtergrond vulling in opaaljuwelen om de kleuren van edel opalen te versterken.
Welke rol speelt water?
Water speelt een ontzettend belangrijke rolin de vorming van opalen. Het is niet alleen de hoofdrolspeler in het transporteren van de siliciumdioxide, het helpt daarna ook nog eens bij de gelvorming. De hoeveelheid water in een opaal kan variëren van 3% tot 21%, wat ontzettend veel bijdraagt aan de unieke eigenschappen van elke steen. Het watergehalte beïnvloedt naast de hardheid en stabiliteit van de opaal ook de kleuren van de opaal. Hoe hoger het percentage water is, hoe meer kans dat de opaal ontzettend levendige kleuren vertoont. De keerzijde hiervan is dat de steen ook veel gevoeliger is voor uitdroging en scheuren.
Hoe houd ik mijn opalen goed?
Het is ontzettend belangrijk om jouw opalen goed te verzorgen. Opalen moeten namelijk goed worden beschermd tegen extreme temperaturen of temperatuurschommelingen maar ook tegen omgevingen die tot uitdroging kunnen leiden. Wanneer je ervoor kiest om opalen te dragen kan de opaal voorzien worden van vocht door de natuurlijke vochtigheid van de huid. Daarnaast wil je jouw opalen ook niet kennis laten maken met harde chemicaliën of schoonmaakmiddelen. Deze kunnen jouw opalen zeer negatief beïnvloeden.
Conclusie
Wij van Megalodontand.nlhouden van goede onderzoeken naar opalen die wij op onze beurt weer met jullie kunnen delen. Nou moet ik zeggen dat dit misschien wel een heel uitgebreid onderzoek is geweest, echter deel ik de passie voor wat betreft edelstenen en mineralen graag met iedereen.