Terug

Waar wordt opaal voor gebruikt?

Waar wordt opaal voor gebruikt?

Wie kent het niet, de opaal. Het is een prachtige type edelsteen die bekend staat om zijn unieke en soms ook ongelofelijk diepe kleurenspel. De opaal heeft een lange geschiedenis van bewondering en gebruik. Dit is een type edelsteen die ons voorziet van prachtige regenboogachtige flitsen vol met kleur. Dit maakt de steen niet alleen aantrekkelijk, maar wordt ook al ontzettend lang gezien als een steen die spirituele en ook helende eigenschappen zou moeten hebben. Het feit dat de opaal zo veelzijdig is, maakt dat we deze veel terug zien in bijvoorbeeld sierraden en ook bij natuurgenezers vanwege zijn zogezegde geneeskrachtige functies.

We gaan samen met jou in deze blog eens dieper in op de wereld van de opaal. We gaan dan ook eens goed kijken naar de reis en ook de functies die opalen in onze geschiedenis hebben afgelegd. Ook gaan we kijken naar de gebruiken van deze edelsteen op de dag van vandaag. We kijken samen ook naar de opaal als symbool en de spirituele en ook praktische toepassingen van de opaal.

Wat is opaal?

Voordat we gaan kijken naar de kunde, de functionaliteiten, de geschiedenis en ook het gebruik van de opaal moeten we natuurlijk eerst goed begrijpen wat een opaal eigenlijk is. Opaal is een amorfe vorm van siliciumdioxide (SiO₂·nH₂O) met een variabel watergehalte, dat kan variëren van 3% tot 21%. Het is dus een mineraloïde, wat betekent dat het geen kristalstructuur heeft zoals de meeste andere edelstenen. De opbouw van opaal bestaat uit microscopische bolletjes silica die in lagen zijn gerangschikt, en het is deze structuur die verantwoordelijk is voor het unieke kleurenspel (opalescentie) van de steen.

Wat we weten van opalen is dat de meest bekende opalen op de wereld allemaal afkomstig zijn vanuit Australië, dit is namelijk de grootste opalen producent en ook leverancier van de wereld. Toch is dit niet de enige plek waar er opalen gevonden worden. Denk maar eens aan plaatsen zoals bijvoorbeeld: Ethiopië, Mexico, Brazilië en de Verenigde Staten. Dit zijn andere redelijkbelangrijke opaal deposits maar de grootste zal altijd Australië blijven.

We hebben nu een klein inzicht gekregen in wat een opaal eigenlijk is, laten we dan nu samen eens gaan kijken naar de verschillende toepassingen van de opaal. Deze heeft namelijk verschillende toepassingen omtrent sierraden, maar ook veel spirituele toepassingen.

Opaal in sieraden

We kunnen er natuurlijk niet omheen, de opaal is een veel gekozen steen in de wereld van de sierraden. Dit heeft de opaal absoluut te danken aan zijn schoonheid. De meest bekende en veel gebruikte methode is het verwerken in sierraden. Opalen worden in de regel altijd verwerkt in ringen, halskettingen, armbanden en oorbellen.

Verschillende soorten opaal in sieraden

We hebben verschillende soorten opalen in de wereld die in sierraden veelal verwerkt worden. Deze hebben natuurlijk allemaal geheel hun eigen uitstraling. Laten we daar samen eens naar gaan kijken:

  • Zwarte opaal: Dit is een ongelofelijk zeldzaam en misschien zelfs wel “de meest zeldzame soort” die zich bevindt op onze aarde. Het is naast de meest zeldzame ook nog eens de meest kostbare type steen op de wereld. De opaal kun je herkennen aan de vooral donkere en ook zwarte achtergrondkleuren. Deze versterken als het ware alleen maar het kleurenspel en maakt ze dus nog een stuk aantrekkelijker.
  • Witte opaal: Dit is een opaal die we in de regel veel meer tegen komen. Deze opalen hebben een melkwitte achtergrond. Deze zijn minder intens dan een zwarte opaal, maar vergis je niet de witte opaal, het kleurenspel is zeker ongelofelijk mooi.
  • Vuur opaal: Dit is een ongelofelijk herkenbare opaal, deze kun je herkennen aan de transparante of doorschijnende oranje en rode basis. Deze staat bekend om de vuurrode tinten. Dit betekent dat de opaal natuurlijk veel minder verschillende kleuren bezit, maar dit maakt de opaal absoluut niet minder mooi.
  • Boulder opaal: Dit is een type opaal die nog omgeven wordt door moedergesteente. Dit maakt de opaal een stuk robuuster en ook aardser. Vaak zie je dat er ook een ijzerlaagje of ophoping aan de achterzijde aanwezig is.

Wat we weten over sierraden met opaal, is dat ze ontzettend vaak worden geassocieerd met verfijning en ook vooral luxe. Opalen worden in de regel voornamelijk gekozen voor de meer speciale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld: verlovingsringen maar ook voor bijvoorbeeld erfstukken.

Historische en culturele betekenis van opaal in sieraden

De opaal heeft in de verschillende culturen uit onze geschiedenis een rijke en vooral ook gevarieerde betekenis gehad. Kijk maar eens naar het oude Rome, hier zien we de opaal al terug komen. De opaal stond in deze tijd centraal als een symbool van hoop, zuiverheid en ook bescherming. De opaal werd door de Romeinen opalus genoemd. Dit zou kostbare steen betekent hebben. De Romeinen dachten dat de opaal ze de krachten gaf voor helderziendheid en hun daarnaast ook zou beschermen tegen verschillende ziekten. De opaal werd door de Romeinen voornamelijk gewaardeerd vanwege het feit dat de steen verschillende kleuren zou bevatten. Deze steen werd grappig genoeg gezien als een steen die was gecombineerd door alle andere edelstenen. Dit zou de symbolische waarde alleen nog maar verder verhogen.

Wanneer we weer kijken naar het oude Griekenland, zien we dat opalen weer geassocieerd worden met het verkrijgen van voorspellende krachten voor de drager van de opaal. Deze persoon zou volgens de Grieken in de toekomst kunnen kijken en de rest dan ook zou kunnen voorzien van helderheid en ook wijsheid. Deze steen zou daarnaast nog eens enige vorm van profetie gaven kunnen versterken en je ook nog eens kunnen beschermen tegen ongeluk. Dit zijn oude overtuigingen natuurlijk die zich zonder moeite of weerstand naar de andere delen van Europa verspreidden. Zodoende kregen de opalen ook hier een geheel andere betekenis.

Wanneer we ons richten op de middeleeuwen zien we de opaal terugkomen als een soort van talisman die geluk zou verspreiden. Deze edelsteen zou ook vaker gedragen worden door royalty’s en ook edellieden. Deze mensen geloofden dat de opaal hen zou voorzien van macht en bescherming, maar ook van tonnen van geluk. Dankzij de verschillende kleuren die opalen vertonen geloofden de mensen van deze tijd dat de opaal voorzien was van ongelofelijk veel verschillende krachten. Deze zouden allemaal afkomstig zijn van andere edelstenen. Dus in essentie zou de opaal ook hier een combinatie zijn van alle edelstenen samen en daarbij hun krachten hebben geabsorbeerd om deze vrij te geven aan de rijkere. De opaal staat gedurende zijn ontdekking vooral voor geluk, vreugde en hoop. Dit natuurlijk enkel voor de drager. Er circuleren zelfs verhalen rond, helaas zijn deze verhalen niet oorspronkelijk terug te halen, maar de drager van een opaal zou rond deze tijd ook onzichtbaar kunnen worden door de opaal.

Tijdens de 19e eeuw veranderde het verhaal rondom de opaal enorm, de opaal zou in plaats van hoop, vreugde en geluk nu ineens een hele hoop ongeluk met zich meebrengen. Dit bijgeloof zou zomaar eens mede ontstaan kunnen zijn door de roman Anne of Geierstein, geschreven door Sir Walter Scotts. Dit is een verhaal waarin de opaal in een kwaad daglicht komt te staan en laten we eerlijk zijn, vroeger geloofde we echt alles. In deze roman zouden de opaal Anne echt slecht beïnvloeden. Dit is dan ook de reden dat de opalen echt slecht in het daglicht terecht zouden zijn gekomen. Er werd gedacht dat de opaal, de drager zou voorzien van angst en vooral ook pech.

Deze negatieve gevoelens en ook associaties verdwenen voornamelijk grotendeels in de 20e eeuw, dit komt mede door de ontdekking van de bekende mijnen in Australië. Hierdoor is er als het ware een nieuwe waardering ontstaan voor de opalen en ook voor de schoonheid van deze edelsteen. Hier komen de zwarte Australische opalen dan ook in het licht, dankzij deze opalen en ook hun enorm prachtige kleuren veranderde het beeld dat we hadden over opalen weer naar de positieve zijde. Opalen werden weer gebruikt voor sieraden en werden ook weer gezien als een steen van geluk, creativiteit en ook emotionele balans. Veel mensen dragen de opaal tegenwoordig niet alleen vanwege hun esthetiek, maar ook vanwege wat ze betekenen en waar ze voor staan, namelijk: vertrouwen, inspiratie en ook bescherming tegen de negatieve energieën.

Opaal en spirituele geneeskunde

Hoewel we als geen ander weten hoe controversieel dit soort onderwerpen zijn, we gaan het er toch even kort over hebben. De opaal wordt in de spirituele en ook natuurlijke geneeskunde veelal gebruikt als een helende steen. Naast dat de opaal hier een lust voor het oog is draagt het na verluid ook vele spirituele en genezende krachten met zich mee. Dit maakt de opaal voor vele natuurlijk ongelofelijk bijzonder.

Chakra’s en opaal

Hier hebben we dan eerlijk gezegd veel minder van gehoord, maar we kwamen dit tegen en dachten hier toch wel wat aandacht aan te besteden. Het schijnt namelijk volgens geloven dat in de leer van de chakra’s de opaal gezien wordt als een wijze van openen en ook balanceren van verschillende energiecentra in ons lichaam. Hier zou vooral de witte en iriserende opaal een hoofdrol in spelen. Deze steen wordt gezien als een steen van intuïtie en creativiteit en ook een wijze van stimulatie hiervan. Deze steen zou daarnaast de mogelijkheid hebben om emoties en spirituele energieën te reguleren.

Emotionele heling

De opaal wordt in de natuurgenezing vaak gebruikt als een support in de emotionele genezing. Deze steen zou volgens deze typen van geneeskunde in staat moeten zijn om negatieve energie los te moeten laten en positieve energie aan te trekken. Het kleurenspel zou hierbij enorm helpen met het verlichten van stress en angst. Daarnaast zou de opaal ook een gevoel van vreugde en optimisme moeten verbeteren.

Spirituele groei en transformatie

De opaal zien we in de spirituele traditie vaker als een steen van transformatie. Dit komt vooral doordat de opaal met zijn iriserende kleuren gekenmerkt wordt als een symbool van de voortdurende veranderingen en ook verschuivingen in het leven. Doordat je de opaal zou dragen of zou gebruiken in een meditatiesessie, zou je jezelf openstellen voor een persoonlijke groei en ook een spirituele transformatie.

Industriële toepassingen van opaal

We weten dat de opaal voor de meeste mensen een waardevolle of een spirituele doeleinde heeft. Wat we niet weten is dat deze mineraal ook perfect meedraait in onze industrie. Dit is dan natuurlijk wel op kleinere schaal. De reden dat de opaal gebruikt wordt komt door zijn kleine microscopische bolstructuur. De opaal wordt soms gebruikt in onderzoeks- en technologische toepassingen.

Opaal en nanotechnologie

Hier hebben we even onderzoek naar gedaan maar het schijnt dat de opaal zelfs de interesse van wetenschappers in de nanotechnologie heeft gewekt. Dit komt doordat de opaal zo’n ongelofelijk unieke structuur heeft. Het is namelijk zo dat de opaal een fotonisch kristal is, dit kan wetenschappers helpen om licht op nanoschaal te kunnen manipuleren. Zo is er al gekeken en wordt er onderzoek gedaan naar het gebruik van opaal in bijvoorbeeld lasers en sensoren.

Opaal in pigmenten

De opaal heeft vanwege zijn kleuren en zijn iriserende effect iets los gemaakt in de verfindustrie. Hier wordt momenteel ontzettend veel geëxperimenteerd met opaalachtige pigmenten. Wat wij en wat de verfindustrie snappen is dat het gebruik van de natuurlijke opaal veel te kostbaar is, porberen wetenschappers momenteel een synthetische variant te maken met dezelfde eigenschappen als zijn natuurlijke tegenhanger. Zo willen ze nieuwe manieren bieden omtrent decoratie en ook functionele coatings.

Opaal als investering

Jazeker, je verwacht het misschien niet maar opalen kopen kun je zeker zien als een investering, een zeer interessante investering om eerlijk te zijn. Denk maar eens aan het kopen van de zeldzamere opalen, zoals de Australische zwarte opaal. Dit type kan aardig in de prijzen oplopen en zul je ontzettend vaak verhandeld zien worden op edelsteenbeurzen en ook veilingen.

De waarde van opaal

Wanneer we gaan kijken naar de waarde van een opaal zien we dat deze sterk kunnen variëren, afhankelijk natuurlijk van een paar factoren. Denk maar eens aan de kleur, helderheid, grootte en vooral ook oorsprong. Dit vergeet men wel eens maar kijk maar eens naar het verschil tussen de prijs van een Ethiopische opaal en die van een Australische opaal en dan wanneer we naar de Australische opaal kijken nemen we puur de Lightning Ridge opalen. Deze schieten namelijk voor wat betreft prijs door de lucht. Dit maakt het dan ook dat deze opalen, afkomstig uit deze regio extra gewild zijn. Deze zullen met een grote kans over 10 jaar ook nog eens een stuk duurder zijn. Dus een ware investeringsoptie.

Beleggen in edelstenen

We wisten niet dat dit een ding was, maar het kan schijnbaar. We hebben wat onderzoek gedaan voor je en kwamen er achter dat opalen eigenlijk zelfs een ongelofelijk aantrekkelijk beleggingsinstrument zijn. Dit komt omdat edelstenen eigenlijk altijd hun waarde over een lange periode kunnen behouden. Zelfs zeldzame exemplaren kunnen enorm in waarde stijgen. Wat we niet mogen vergeten is dat de markt van de edelsteen enorm volatiel is, toch kan de opaal een ontzettend veilige en ook lucratieve manier zijn om kapitaal op te bouwen en te behouden. Dit helemaal wanneer je de steen in topconditie kunt houden.

Wetenschappelijk onderzoek en opaal

De opalen hebben de wetenschappers zo lang als wij weten al weten te fascineren, dit niet alleen vanwege zijn ongelofelijk prachtige voorkomen, maar ook nog eens vanwege zijn enorm complexe proces om uiteindelijk opaal te kunnen worden. Opaal is namelijk een meneraloïde welke puur ontstaat uit sedimentaire gesteente waar water doordringt en opgelost silica afzet in holtes en scheuren. Dit proces, dat vaak duizenden of zelfs miljoenen jaren duurt, leidt tot de vorming van opaal wanneer het water langzaam verdampt en de silica in lagen wordt afgezet. Deze unieke afzettingsprocessen resulteren in het typische iriserende kleurenspel dat zo kenmerkend is voor opaal. Op zich is het proces op zichzelf al enorm zeldzaam en het feit dat opalen voor miljoenen jaren bezig kunnen zijn met een afzet. Dit zou de opaal op zichzelf al ongelofelijk waardevol moeten maken.

De wetenschappers houden zich bezig met het bestuderen van opalen. Dit om meer te kunnen leren over de geologische geschiedenis van verschillende regio’s. De soorten opaal die in bepaalde gebieden gevonden worden kunnen van onschatbare waarde zijn voor de wetenschap. Ze kunnen namelijk ontzettend veel vertellen over klimaatcondities, watergehaltes inde bodem en ook samenstellingen van verschillende omliggende gesteenten. Vooral in Australië waar de opaal voornamelijk een commercieel doeleinde support, wordt het ook gebruikt om meer inzicht te verkrijgen in de milieus van vroeger.

Conclusie

Wij van Megalodontand.nlzien als geen ander hoe ongelofelijk veelzijdig de opaal kan zijn en ook hoe belangrijk de opaal in de geschiedenis is geweest. Het is een zeer buitengewone steen die we allemaal kunnen bewonderen om zijn kleuren, maar vergeet niet dat deze ook wordt gewaardeerd en bewonderd onder de spirituele geneeskunde, of zelfs als beleggingsmodel. De opaal is van alle kanten ontzettend gewild.

De opaal en zijn magische kleuren en symbolen maken de steen op materieel en spiritueel gebied ontzettend gewild. Waar de opaal normaliter van esthetische waarde is De magische kleuren en symboliek van opaal maken het een edelsteen die zowel in materiële als in spirituele zin veel te bieden heeft. Hoewel de steen voor sommigen vooral een esthetisch sieraad staat, zien we dat deze voor andere als spirituele kracht is.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »