Terug

Wat is een karaat?

Wat is een karaat?

Wanneer we kijken naar de term “karaat” zien we dat deze term voornamelijk in verband wordt gebracht met sieraden, diamanten en andere juwelen. Maar weten we wat karaat nou eigenlijk betekent?

Hoe gebruiken we het overigens om de zuiverheid van edelstenen en ook goud te kunnen bepalen? We gaan er daarom in deze blog eens dieper in op de wereld van de karaat, zo hopen we jou een compleet beeld te kunnen geven van wat het precies is en ook hoe dat het nou allemaal in zijn werk gaat.

De oorsprong van het woord 'karaat'

We gaan voordat we een duik nemen in het technische aspect, eerst eens kijken naar de origine van het woord. De origine van het woord karaat is kerátion en deze is afkomstig vanuit het oude Griekenland. Deze term verwijst namelijk naar zaden van de johannesbroodboom, hiervan werd gedacht dat deze zaden te alle tijden het zelfde gewicht zouden hebben. Dit type zaden werden in de oudheid enorm vaan gebruikt als een standaardmaat om goud en edelstenen te kunnen wegen.

Het concept werd later overgenomen door verschillende beschavingen, en ook in de middeleeuwen werd een karaat een standaard eenheid voor het meten van edelstenen en goud. Het algehele idee was eenvoudig: Iedereen geloofde dat de zaden een consistent gewicht hadden, dit zou dus altijd een accurate weging verzorgen van goud en andere edelstenen. We meten het natuurlijk in de hedendaagse tijd niet meer met deze zaden, maar het principe hiervan gebruiken we nog altijd dagelijks. Het is zelfs een ongelofelijk cruciaal onderdeel van de edelstenen- en ook sieraden industrie.

Karaat als eenheid voor edelstenen

Wanneer we tegenwoordig een edelsteen kopen of sieraad zien we een getal gevolgd door ct. De ct is in dit geval een ander woord of afkorting voor karaat. Dit is nu nog steeds dé manier om edelstenen, zoals bijvoorbeeld diamanten, opalen en ook goud te meten. Het is ook gemakkelijk want 1 karaat staat gelijk aan 200 milligram, oftewel 0,2 gram. Dit lijkt ontzettend weinig maar kan in de wereld van de edelstenen een ongelofelijk groot verschil maken. Een klein verschil in gewicht en dus ook karaat kan een ongelofelijk aanslag hebben op de prijs van een edelsteen.  

We weten ook dat karaat slechts één van de vele onderdelen of factoren is die de waarde van een edelsteen bepalen. Vergeet niet dat het wel de meest makkelijke factor is omtrent het bepalen van de waarde van een opaal. Dit maakt het dan ook een ongelofelijk belangrijke indicator.

Hoe karaat wordt gemeten bij edelstenen

Wanneer we edelstenen zoals diamanten wegen en dus ook meten, wordt het gewicht ongelofelijk nauwkeurig gemeten. Dit gaat zelfs tot op de twee decimalen. Waarom doen we dit? Diamanten zijn zo zeldzaam, gewild en kostbaar dat zelfs een tiende van een karaat een enorm verschil kan maken in de prijs. Denk er maar eens over na dat een diamant van 0,99 karaat aanzienlijk veel minder waard is dan een diamant van 1 karaat. We zien hier dat de gewichten in principe verwaarloosbaar is, maar dat het aanzienlijk aan de prijs vreet.

Om überhaupt edelstenen te kunnen meten gebruiken we enkel de meest gevoelige weegschalen, welke speciaal zijn ontworpen voor alleen dit doel. Deze weegschalen zijn altijd digitaal en kunnen tot op de vier decimalen nauwkeurig wegen. Zo worden er namelijk geen fouten gemaakt in de waarde schatting van een steen.

Waarom karaatgewicht belangrijk is

Gewicht is te alle tijden key bij een edelsteen, dit omdat het een direct effect heeft op diens zeldzaamheid en vooral ook waarde. Wat we weten van edelstenen is dat hoe groter de steen is hoe zeldzamer het is. Dit zal natuurlijk ook van invloed zijn op de algehele prijs. De reden dat grotere stenen waardevoller zijn is omdat ze met de uiterste zorg uit de grond zijn gehaald. Normaliter brokkelt er wel iets af, dus krijg je het in zijn geheel eruit dan heb je te maken met een zeldzaam moment.

Wat we niet mogen vergeten is dat een edelsteen zoals een diamant of opaal die precies op één karaat of hoger ligt op psychologisch level al een stuk belangrijker en prestigieuzer is dan de edelstenen die hier onder vallen. Dit laat ook zien dat de prijs van de zwaardere edelstenen vaker uit het dak schieten en in verhouding geheel disproportioneel zijn.

Karaat bij goud

Hoewel we weten dat karaat een ongelofelijk groot begrip is bij het wegen van edelstenen, heeft het grappig genoeg bij goud een hele andere betekenis. Wanneer we de begrippen goud en karaat samen brengen zien we dat het vooral verwijst naar de zuiverheid van het goud. Wat we weten is dat goud wordt gezien als puur, wanneer het 24 karaat aantikt. Krijgt goud een lagere karaatgehalte dan komt het doordat het gemengd is met andere metalen, zoals bijvoorbeeld: koper of zilver.

Wat betekent karaat bij goud?

Wat houdt karaat eigenlijk in, in het geval van goud? We hebben dit natuurlijk al kort vermeld, maar om het een beetje duidelijker te maken leggen we het nog graag wat dieper uit. Hier wordt karaatgehalte van goud namelijk uitgedrukt in een breuk van 24 delen. Dit houdt in dat wanneer je een stuk goud hebt dat 18 karaat is, het voor 18 delen uit puur goud bestaat en de overige 6 delen uit andere metalen. Dit houdt in dat het goud voor 75 % puur is.

De meest voorkomende karaatgehaltes voor gouden sieraden zijn:

  • 24 karaat (24K): Dit is puur goud, ofwel 99,9% zuiver. Puur goud is echter erg zacht en kwetsbaar, waardoor het minder geschikt is voor sieraden die dagelijks worden gedragen.
  • 18 karaat (18K): Dit is 75% puur goud en wordt vaak gebruikt voor luxe sieraden omdat het nog steeds een hoog goudgehalte heeft, maar harder is dan 24 karaat goud.
  • 14 karaat (14K): Dit is 58,3% puur goud en is een van de meest populaire keuzes voor gouden sieraden omdat het een goede balans biedt tussen duurzaamheid en zuiverheid.
  • 9 karaat (9K): Dit bevat slechts 37,5% puur goud en wordt vooral in sommige Europese landen veel gebruikt. Het is minder waardevol dan 18K of 14K, maar wel sterker en beter bestand tegen slijtage.

Waarom wordt goud gemengd?

Zoals we al eerder vermeld hebben is, goud dat 24 karaat is, ongelofelijk zacht. Het is dus niet erg geschikt voor sieraden die dagelijks gedragen worden. Dit is dan ook de reden dat we goud mengen met andere metalen. Niet zozeer om de prijs te drukken maar ook om het goud sterker te maken. Dit is een manier van legering waardoor sieraden langer mee kunnen gaan en ook minder snel beschadigen.  

Wanneer we andere metalen toevoegen aan goud zien we dat de kleur van het goud ook van kleur kan veranderen, zo is bijvoorbeeld witgoud een legering van goud en metalen zoals nikkel en of palladium. Roségoud heeft weer koper en geeft een warme en vooral ook roze tint.

Hoe de karaatwaarde de prijs beïnvloedt

Wanneer we kijken naar edelstenen weten we dat de prijs voornamelijk wordt bepaald door de karaatwaarde, dit geldt overigens ook voor goud. Hoe hoger de karaat hoe duurder de edelsteen of het goud. Dit omdat er meer puur goud in het sieraad zit. De prijs van goud wordt over de hele wereld bepaald door het gewicht en de zuiverheid. Daarom moeten we zelf door hebben hoeveel karaat iets is alvorens we het verkopen. Dit omdat je zo niet genept kunt worden.

Hoe karaat de waarde beïnvloedt

Nu we weten wat karaat betekent in zowel edelstenen als goud, gaan we kijken naar hoe karaat de waarde van een sieraad kan beïnvloeden.

Waardebepaling van edelstenen

Wanneer we kijken naar karaatgewicht en ook waarde van de edelsteen zien we dat dit slechts één van de vier factoren is die de waarde bepalen. Hier zijn de andere factoren voornamelijk kleur, zuiverheid en ook slijpvorm van de steen. Dit alles te samen staat bekend als de 4 C’s van edelsteen waardering.:  

  • Karaat (Carat): Het gewicht van de steen.
  • Kleur (Color): De tint van de diamant, waarbij volledig kleurloze diamanten het meest waardevol zijn.
  • Zuiverheid (Clarity): Hoe vrij de diamant is van insluitsels of onzuiverheden.
  • Slijpvorm (Cut): Hoe goed de diamant is geslepen, wat van invloed is op de schittering en uitstraling van de steen.

Hier geldt overigens het tegenovergestelde van wat we eerder zeiden, waar een edelsteen die groter is meer waard is. Hier geldt dat een grote edelsteen met een veel mindere zuiverheid en kleur veel minder waard kan zijn dan een kleine edelsteen met een prachtige zuiverheid en kleur. Daarom wil je bij het kopen van edelstenen en dan vooral diamanten altijd rekening houden met de vier C’s en je niet alleen blind staren op het karaatgewicht.

Waardebepaling van goud

Wanneer we kijken naar de karaatwaarde van goud weten we nu dat het een directe indicatie is van de zuiverheid van het goud, en ook van de prijs. Ik denk dat we allemaal weten dat 24 karaats goud het meest dure goud per gram is omdat het volledig puur is. Wanneer bij goud de karaatwaarde daalt zien we dat de prijs per gram ook enorm afneemt. Dit komt omdat er veel meer onedele metalen aanwezig zijn.  

Toch zijn er ook andere factoren die de prijs van gouden sieraden beïnvloeden, denk maar eens aan vakmanschap, merk en ook de vraag naar ontwerpen en stijlen. Er is een grote groep mensen die de voorkeur legt bij bijvoorbeeld 18 karaats of zelfs 14 karaats goud, omdat het duurzamer is. Het maakt hierbij niet uit dat het minder waard is dan 24 karaats goud het houd zich een stuk beter en er is een kleinere kans om kapot te kunnen gaan.

Veelgestelde vragen over karaat

Wanneer we kijken naar het topic karaat zien we dat er ontzettend veel vragen zijn omtrent dit onderwerp, laten we samen eens kort kijken naar de meest gestelde vragen.

Is karaat hetzelfde als karat bij goud en karaat bij edelstenen?

We snappen de verwarring hierin volledig, het is grappig hoe de woorden in dit geval zo ongelofelijk identiek zijn. Ze betekenen echter beide iets anders, wanneer we namelijk eens kijken naar edelstenen zien we dat karaat verwijst naar het gewicht van de steen, bij goud kijken we met karaat voornamelijk weer naar de zuiverheid. We moeten goed onthouden en ook snappen in welke context het gebruikt wordt.

Kan het karaatgehalte van goud veranderen?

Dat kan zeker, het karaat gehalte van goud veranderd voornamelijk wanneer er metalen aan het goud worden toegevoegd of ervan worden afgehaald. De waarde zit dus volledig in de legering van het goud en de andere metalen. De karaat kan echter niet veranderen bij goud tenzij je het smelt met andere samenstellingen.

Hoe weet ik hoeveel karaat mijn gouden sieraad is?

Wanneer we kijken naar gouden sieraden kunnen we gelukkig zeggen dat de karaatgehalte vaak op het sieraad zelf is aangebracht middels een stempel. Denk hierbij aan 18K of bijvoorbeeld 750. Dit houdt in principe niks anders in dan dat het sieraad 18 karaat is of voor 75% uit puur goud bestaat. Mocht je twijfelen over het karaat dan kun je een juwelier vragen om een sieraad voor jou te testen.

Conclusie

Wij van Megalodontand.nl snappen als geen ander hoe ontzettend veelzijdig karaat eigenlijk is en hoe ongelofelijk belangrijk het is binnen onze sieraden, edelstenen en ook goudsector. Waar het bij de ene zijde gaat om gewicht gaat het bij de andere weer om de puurheid. Het maakt overigens niet uit of je een diamant koopt of een gouden sieraad, wanneer jij ook karaat begrijpt en begrijpt wat karaatgehalte inhoudt, heb jij altijd de mogelijkheid om een weloverwogen keuze te maken. We zien dat karaat in de geschiedenis een gigantische rol heeft gespeeld in het bepalen van de waarde van kostbare materialen. We zullen dus ook zien dat karaat altijd zal blijven bestaan, wanneer het aankomt op de sieradenwereld. Of je nu op zoek bent naar een schitterende diamant van één karaat of een prachtig gouden sieraad van 18 karaat, de kennis over karaat geeft je de tools om je sieraden met vertrouwen te kiezen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »