Terug

De historie van de Megalodon

Wat precies is een Megalodon? Goede vraag, je ziet ons namelijk de tanden verkopen en je weet misschien inmiddels dat het een haaiensoort is geweest die de oceanen miljoenen jaren geleden heeft gedomineerd. Lees hier alles over de Megalodon.

Wat precies is de Megalodon nou eigenlijk?

De Megalodon is de grootste uitgestorven haaiensoort die ooit op deze planeet heeft rondgewaard. Deze haaiensoort was koning en keizer in onze oceanen en vrat alles dat deze voor zijn neus kreeg. De Megalodon was geen prooidier maar had zeker wel geduchte tegenstanders. Deze maakten namelijk gebruik van dezelfde voedselbron. Wat blijkbaar herkenbaar was aan de Megalodon was dat deze voornamelijk het warme klimaat opzocht.

Megalodon door de jaren heen

Zoals we inmiddels allemaal weten is de Megalodon zo ongeveer ontstaan rond het Mioceen tijdperk en een afstammeling van de makreelhaaien soort. De megaldon is in de tegenwoordige tijd nog steeds gevreesd en dit is natuurlijk niet zonder reden. De fosielen zoals tanden die we van deze haaien soort gevonden hebben zijn gigantisch. Die vondsten hebben wetenschappers enorm geholpen met het beeld schetsen van de Megalodon. Als in hoe groot hij moet zijn geweest, hoe zwaar hij moet zijn geweest, het leefgebied en de mogelijke voeding.

Wat we geleerd hebben van de locaties van de tanden is dat de Megalodon zich vermoedelijk, voornamelijk ophield in de warmere gebieden. Dit zou een logische redenering kunnen zijn. Nu en vooral in deze tijd zien we nog steeds dat men speculeert of dat deze grote rover nog steeds zou bestaan en zich zou ophouden in de welbekende Mariana Trench. Wij denken dat dit vrijwel onmogelijk moet zijn. Zoals we al eerder aangaven zijn de plekken waar we de tanden van de Megalodon vinden in vrij warme gebieden. In de Mariana Trench geldt hoe dieper, hoe kouder.

De Megalodon in de vroegere tijd

De Megalodon zou zoals al eerder vermeld zijn debuut hebben gehad rond het Mioceen tijdperk en zijn uitgestorven rond het Plioceen. Ik was toch ontzettend benieuwd hoe het kon dat de Megalodon rond die tijd is uitgestorven met alle informatie die momenteel beschikbaar is. En eerlijk? Het klinkt an sich allemaal best logisch. De Megalodon resten vinden wij allemaal in de warmere gebieden. Wederom de megalodon moet zijn origine gevonden hebben in de warmere plekken, vermoedelijk is het omdat de vispopulatie in een warm gebied ook aanzienlijk hoger moet zijn geweest. De Megalodon had heel veel voedsel nodig om te kunnen blijven leven.

Maar even terug naar mijn punt het Plioceen vondt plaats na het Pretiglien tijdperk. Rondom dit tijdperk is de welbekende ijstijd begonnen. Wat een zekere series of events zou kunnen zijn is dit: De Megalodon was ongetwijfeld heer en meester in de zee. De grote Menace in het Mioceen tijdperk. De Megalodon at zich dagelijks helemaal vol, mochten er veel Megalodon zijn geweest dan is het natuurlijk veel vis dat er per dag zou verdwijnen. Maar, het Mioceen tijdperk eindigde en we gingen zo ongeveer naar het Pretiglien tijdperk, de ijstijd. Nu we dus weten dat de Megalodon zich graag ophield in het warmere gebied en de ijstijd op komst was, moet een mogelijke toch logische verklaring zijn geweest dat de voedingsbron van de Megalodon heeft geprobeerd te migreren al dan niet is uitgestorven. Het is dus plausibel dat de Megalodon het heel zwaar heeft gehad in deze perioden. Dit omdat de Megalodon ook zelf heeft moeten reizen om in die warmere gebieden te kunnen blijven. Daarnaast had de Megalodon nog steeds een concurrent om rekening mee te houden, namelijk de Leviathan. Wanneer we dus alle mogelijkheden op een rij leggen zien we het volgende.

  • Het werd te koud op de meeste plekken dus de Megalodon heeft moeten reizen om zich op warmere plekken te kunnen bevinden.
  • De voedselbron kan zijn uitgeroeid door de ijstijd, geevolueerd om te overleven in de ijstijd of zelfs opgegeten waardoor er gewoon simpelweg geen voedsel meer aanwezig was. (het schijnt zelfs volgens onderzoekers dat Megalodon er kannibalen praktijken op na hield. Dit kan inhouden dat door de schaarste ze aan elkaar begonnen).
  • De concurrenten die ook op eenzelfde voedselbron jaagde, hielp mee aan de vermindering van de voedselbron voor de Megalodon.

We gaan er in deze dus vanuit dat de Megalodon volledig is uitgestorven.

Megalodon in de huidige tijd

Zoals ik al eerder heb vermeld zijn wetenschappers tot op de dag van vandaag nog bezig met bewijzen dat de Megalodon zou moeten bestaan en zich zou moeten bevinden in het nog onbekende Mariana Trench. Zou dit mogelijk kunnen zijn? Eerlijk, wie zal het zeggen. Wij denken dat de Megalodon volledig is uitgestorven. Hoewel de natuur ons al veel vaker versteld heeft doen staan doormiddel van evolutie.

Is het de Megalodon zelf? Dat denk ik niet. Er kan niet genoeg voedsel in de Mariana Trench aanwezig zijn om de Megalodon te onderhouden. Daarnaast is het ontzettend koud. Dit strookt enorm met de wetenschappelijke fossielen vondsten in de warmere gebieden. Het zou misschien ook wel kunnen dat de Megalodon zou zijn geevolueerd, zoals de Megalodon is ontstaan uit de makreel haai. Dat er daardoor een nieuwere haaiensoort is ontstaan rond de ijstijd die zich wel heeft kunnen aanpassen aan de omstandigheden toen der tijd. Die misschien wel om kan gaan met schaarste van voedsel en koudere temperaturen. Hoe we hier achter kunnen komen is enkel wanneer de wetenschap hier klaar voor is. Persoonlijk denk ik dat de Megalodon volledig is uitgestorven. Ik denk dat er over de jaren echt wel een sighting zou zijn geweest van deze haai die omhoog zou komen voor zijn voeding. 

De leeftijd van een Megalodon

Wetenschappers hebben in een studie van de enige bekende wervelkolom van een Megalodon ontdekt dat de wervels groeiringen bevatten. Dit systeem lijkt heel erg op die van boomringen. Hieruit bleek dat de Megalodon ieder jaar een nieuwe verse laag botweefsel aan zou hebben gemaakt. Met dit fenomeen konden wetenschappers en onderzoekers de leeftijd van de Megalodon in kwestie bepalen. Deze Megalodon zou uiteindelijk 46 jaar geworden zijn. De gegevens van deze studie gaven aan dat de Megalodons een leeftijd van 88 tot 100 jaar zouden kunnen bereiken.

Hoe groot waren Megalodon Baby's en volwassenen?

De Megalodon stond erom bekend gigantische grotes te behalen en we moeten zeggen dat het angstaanjagende lengtes zijn geweest. Neem nou het volwassen exemplaar als voorbeeld, deze kon met gemak een lengte van achtien meter halen. Dit kun je dus vergelijken met twee en een halve Amerikaanse schoolbus.

De baby Megalodon was ook al van angstaanjagende grote vanaf het moment van de geboorte. Volgens onderzoekers zou de Megalodon bij de geboorte al een lengte kunnen bereiken van twee meter. Dit is dus groter dan de gemiddelde mens, bizar he. Mogelijk beviel de Megalodon van de grootste baby's van alle haaiensoorten. Wat wetenschappers ook interessant en opvallend vonden was dat de baby grootte aangaf dat de Megalodon ij de geboorte; Hiermee is de Megalodon vanaf de geboorte al groter dan de gemiddelde mens, bizar he? Het betekent dat de Megalodon mogelijk beviel van de grootste baby’s van alle haaiensoorten. Het is trouwens ook opvallend dat deze grootte aangeeft dat de Megalodon mogelijk levendbarend zijn geweest.

Wat stond er op het menu van de Megalodon?

De Megalodon zou zich voornamelijk hebben gestort op de grotere oceaanbewoners. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zeeschildpadden, Doegoe's, verschillende walvis en haaiensoorten, maar de Megalodon stond ook bekend om kannibalisme. Volgens onderzoekers zou het kannibalisme zelfs al begonnen zijn in de buik van de moeder. Waarbij de baby's aan elkaar zouden zijn begonnen. Dit brengt een echte definitie van het recht van de sterkste.

De jaagmethoden van de Megalodon

We weten nu eigenlijk al een hele hoop over de Megalodon. Hoewel er nog wel vragen blijven hangen zoals: hoe jaagde dit gevaarte eigenlijk. Wij konden het natuurlijk niet laten om dit voor je op te zoeken en hebben wat meer informatie kunnen vergaren.

Onderzoekers verwachtten dat de Megalodon een soort gelijke jachtmethode moet hebben gehad als de witte haai. Witte haaien staan er om bekend de prooien uit elkaar te scheuren. Toch moet de Megalodon een stuk diverser zijn geweest. Volgens onderzoekers zou de Megalodon de vinnen van zijn prooi afscheuren om daarna vanuit onder de genadeklap toe te dienen.

Voedselketen van de prehistorie

De Megalodon was de apex predator van het vroegere Mioceen. De haai was in princiepe niemand zijn prooi. Wil dat zeggen dat de Megalodon kon doen wat hij wou, nou nee. De Megalodon had wel degelijk concurrentie. Dit betekent conflicten met en/of concurrenten die dezelfde voedselbron gebruikte. De Leviathan was hier een prachtig voorbeeld van.

De Leviathan was een walvis, welke uitgestorven is die vroeger leefde in wat tegenwoordig een woestijn gebied is. Dit ligt in het huidige Peru. Zoals hierboven al beschreven moet het steeds kouder wordende klimaat desastreust geweest zijn voor deze grote vissen en het hen uiteindelijk fataal geworden zijn.

De Leviathan, een geduchte tegenstander van de Megalodon. Waarom? De Leviathan was ongeveer even zwaar en groot als de Megalodon. Daarnaast had deze walvis enorme tanden, schrik niet wel 30 centimeter lang.

Hoe krachtig was de beet van een Megalodon?

Volgens onderzoekers en bepaalde statistieken had de Megalodon de sterkste bijtkracht van het dierenrijk. Hoewel de Megalodon vaak wordt vergeleken met de witte haai, was de Megalodon toch vele malen sterker.

De witte haai had bijvoorbeeld maar een bijtkracht van 4000 pond per vierkante inch (psi). Waarom zeg ik 'had maar een bijtkracht van' het klinkt alsof ik het wegwuif maar in vergelijking met de Megalodon was deze bijtkracht helemaal niets. De Megalodon had namelijk een bijtkracht van 40.000 psi, dat is toch insane? Deze bijtkracht plaatst de Megalodon volledig terecht bovenaan.

Klinkt dit allemaal alsof het geheel onbegrijpelijk en onlogisch is? Er zit bij de Megalodon veel logica achter. Wanneer we kijken naar zijn jachtmethodes, het wegscheuren van vinnen en die genadeklap, daar is toch veel kracht voor nodig. Wij staan er ook van te kijken maar dit is toch een prestatie en record van een dierensoort opzich.

Hoe lang waren de tanden van de Megalodon?

De Megalodon had ontzettend grote tanden waarvan de grootst gemeten tand zeventien centimeter lang is. Hoewel dit klinkt als een nachtmerrie, vinden we toch ontzettend grote tanden van deze kolossale haai. Deze lengte is ongeveer drie keer zo lang als die van bijvoorbeeld de witte haai. Het schijnt dat de oude stammen veel theorieën loslieten over de tanden die ze vonden. Ze dachten namelijk zelfs dat de tanden van reusachtige slangen moeten zijn geweest. Logisch natuurlijk want in de vroegere tijd hadden we natuurlijk niet de technologie die we nu bezitten. Het is wel ontzettend mooi om over deze theorieën te lezen.

We vinden de tanden van de Megalodon vrijwel over de hele wereld en ook nog eens in grote hoeveelheden. De tanden worden onder verzamelaars ontzettend gewaardeerd vanwege hun variabele kleuren, kartels in de tanden en natuurlijk de grootte. De Megalodon bleef net als de morderne haai tegenwoordig constant zijn tanden wisselen dus een Megalodon die ongeveer 46 jaar is geworden kan wel honderden tanden zijn verloren die nu wereldwijd worden gevonden.

Dus, hoeveel tanden had de Megalodon?

De Megalodon beschikte over een constante 276 tanden en verdeeld in vijf rijen. Het klinkt bijna alsof deze haai rechtstreeks uit een horrorfilm is ontstaan.

Zoals we al eerder beschreven hebben scheurde de Megalodon de vinnen van zijn prooi af om daarna vanuit de onderkant de genadeklap toe te dienen. Bedenk je nu eens dat deze zijn 276 tanden in de prooi zetten om daarmee het vlees van het dier af te scheuren.

De Megalodon is een oeroud schepsel dat miljoenen jaren geleden leefde in wat wij tegenwoordig "de millennia vóór de geschreven geschiedenis" noemen. Dit onderwaterroofdier had zijn jachttechnieken geperfectioneerd, waardoor hij zich onderscheidde van andere diersoorten - hij richtte zich niet, zoals veel dieren tegenwoordig doen, op één soort dier of op één grootte, maar hij kon alles eten wat op zijn weg kwam.

De Megalodon in de media?

De Megalodon is stiekem nog bij veel mensen in gedachte. Paleontologen, wetenschappers en onderzoekers zijn nog dagelijks bezig om een steeds duidelijker beeld te kunnen schetsen van dit monster. Je ziet dan ook met enige regelmaat een artikel verschijnen waarin weer nieuwe informatie aan het licht komt of dat nou nu.nl, kijkmagazine of het NCR is. Bij iedere nieuwe bevinding wordt er ruimschoots aandacht aan gegeven. Dit maakt de prehistorie natuurlijk zo interessant, omdat wij steeds weer iets nieuws leren over deze prachtige oer schepsels. Is het allemaal waar of is het speculatie? Dat moet de wetenschap uitwijzen. Wij kunnen alleen maar smullen van de prachtige verhalen en studies.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »